Monthly Archive: februarie 2020

Despre relațiile libere și redefinirea căsătoriei [Partea I]

Pictură de Catalin Gellen, sursa: http://www.picamemag.com/catalin-gellen/

Pictură de Catalin Gellen, sursa: http://www.picamemag.com/catalin-gellen/

… aici partea a doua

Căsătoria se schimbă pentru că și pretențiile noastre de la ea se schimbă masiv. Se schimbă pentru că înainte divorțam ca să nu mai fim nefericiți, iar astăzi divorțăm pentru că putem fi mai fericiți.”, spunea psihoterapeuta belgiană, Esther Perel, într-un interviu despre relațiile de cuplu, monogamie și poligamie.

Urmează un șir de viziuni despre libertatea în relație din perspectiva personală. Nu este un manifest, îndemn sau o rețetă. Nu se recomandă persoanelor sensibile la cuvântul sex și infidelitate. 

În ultimii vreo 4-5 ani, discuțiile despre relațiile de cuplu în mod obișnuit duc spre exemplul personal, și anume acela de a oferi libertate partenerului/partenerei. Evident că într-o societate în care normele sociale despre felul în care trebuie să fie un cuplu, apriori implică pachetul de valori și reguli precum fidelitatea și monogamia, iar astfel de exemplu este privit cu suspiciuni și o oarecare doză de rezervă. Linia roșie devine mai pronunțată odată cu ieșirea din limitele normalului acceptat de către majoritate și felul în care am fost educați de aceasta.  Continue reading…