Monthly Archive: februarie 2019

De ce am decis să merg la votare?

 

Eu până săptămâna aceasta mă gândeam să boicotez aceste alegeri. Motive sunt multe.

Pe scurt.

Începând de la faptul că sunt dezamăgit, la fel ca mulți alții, de tot acest scenariu de după 2009. Pe atunci eram student, visător, credeam că lucrurile se vor schimba, ”tuda siuda” îl citeam pe Kant și ascultam doom. Însă încă nu lucram și nu știam cum este să faci bani suficienți pentru a plăti chiria, cumpăra mâncare, haine și așa mai departe. Un fel de ”fantazior” optimist, care pe lângă epistemologie îl citea uneori și pe Cioran.

În fine.

După finisarea studiilor, m-am întors în localitatea de baștină (or. Dondușeni) și am lucrat 2 ani profesor în gimnaziile din câteva sate din raion (nu, nu am beneficiat de suma aia de la stat, am renunțat la acele câteva zeci de mii de lei pentru că nu am vrut să fiu legat de un loc anume). La una din școli mergeam câte 10 km pe jos dus întors. Erau vremurile în care abia cunoșteam realitatea, aproape ca un nou născut. 

La alegerile parlamentare din 2014 am făcut parte din secția de votare din oraș. Procesul a fost interesant, dar despre asta zic altă dată. Îmi aduc aminte cum după miezul nopții am numărat voturile. M-am dus tare trist acasă.

M-am întors înapoi la Chișinău și am început totul de la zero, istoria începea pe o foaie albă. Aici timp de 3 ani am învățat foarte multe lucruri din mers. Unele le reușesc mai bine altele nu, dar cum am zis, învăț și asta este important (cel puțin așa îmi pare).

Plătesc impozitele regulat, nu primesc salariul în plic, deci fiecare bănuț care îmi este transferat lunar este taxat conform legislației. Acest lucru mă face să conștientizez că statul există datorită nouă, plătitorilor de impozite (și desigur că datorită cetățenilor plecați la muncă peste hotare), respectiv eu în calitate de cetățean am tot dreptul să urmăresc cu ce se ocupă funcționari publici și să le cer socoteală.

Să mă întorc la tema alegerilor din 24 februarie 2019 și de ce m-am răzgândit:

  1. Validarea alegerilor va fi făcută chiar dacă la urnele de vot se va prezenta un număr mic de cetățeni.
  2. Nu-mi place ce face actuala guvernare pentru cetățenii.
  3. Nu sunt de acord să-mi fie limitat dreptul la exprimare prin diverse metode de intimidare, făcute de actuala guvernare.
  4. Respectiv, nu vreau să văd aceleași mutre la guvernare în următorii 4 ani.
  5. Nu vreau ca în locul meu să voteze altcineva.
  6. Nu vreau să-i permit actualei guvernări să câștige alegerile prin faptul că șantajează bugetarii (învățătorii, medicii, polițiștii și alți funcționari publici) și practic îi impun să-i voteze tot pe ei, pentru că de altfel aceștia ar rămâne fără serviciu.
  7. Nu sunt de acord că actuala guvernare ”luptă” selectiv cu corupția.
  8. Sunt împotrivă ca banii pe care îi achită cetățenii statului, sunt folosiți irațional. (un exemplu fără multe explicații ar fi recenta ”reparație” de 1 cm grosime a drumurilor din țară)
  9. Trebuie să-mi exercit dreptul și obligațiunea de cetățean și să merg să votez.
  10. Dacă nu aș merge la vot, nu mi-aș putea permite moral să critic următorul guvern.

Deci, particip la votare și îi îndemn pe toți să o facă. Este un drept civil, pe care este bine să-l folosim cu cap.

Vă pup.

Sursa foto aici.

 

Moralitatea de sub unghia moldoveanului ortodox

Să trăiești în concubinaj, să fii homosexual sau lesbiană, să fii pro poligamie și/sau relație liberă, să fii bărbat și să ai păr lung, să fii femeie – să nu ai copii – să nu fii căsătorită – să vrei egalitate de șanse, etc., toate acestea și multe altele sunt niște comportamente în afara limitelor morale în societatea ortodoxă.

Pe când să fii homofob, xenofob, să fii bărbat violent cu membrii familiei, să vinzi icoane – lumânări la pensionarii care dau ultimul leu și să nu plătești pentru asta impozite (astfel devenind un parazit economic pentru întreaga țară), să vinzi apă de la robinet în sticle cu eticheta pe care scrie agheasmă, să prostești persoanele bolnave de cancer prin faptul că le propui creștinilor disperați să pupe oase de oameni morți, să fii funcționar public și să furi – să furi – să furi – să manipulezi – să distrugi instituții și domenii importante în stat (cum ar fi învățământul, sistemul medical, asistență socială etc), asta este trecut cu vederea și acceptat. Până și așa cazuri vocale cum ar fi construcția bisericilor pe teritoriul grădinițelor, care și așa sunt puține și în stare deplorabilă la nivel național, este acceptat drept ceva normal. Chiar dacă pe teritoriul acestei grădinițe au făcut ceremonii funerare în care sicriul cu cadavrul unei persoane a stat afară în timp ce copiii se jucau alături.

Este ”normal” și ”moral” pentru că nu se poate de considerat altfel acțiunile desfășurare de ”slujitorii domnului”.

Ce vroiam să zic de fapt. În timp ce în municipiul Chișinău primăria anunță un deficit de peste 3000 de locuri în grădinițe, tot primăria permite continuarea construcției unei biserici (care de fapt urma să fie demolată de câteva ori prin ordinele emise tot de primărie) pe teritoriul grădiniței nr. 150.

Directoarea grădiniței Valentina Gâscă insistă și justifică construcția bisericii, acolo cică va fi un centru pentru educație moral spirituală unde va activa și un psiholog. În Moldova după cum se vede facultatea de psihologie degrabă va fi redenumită în prin adăugarea cuvântului teologică. Rămâne dar ca la anul de crăciun să aducă un sac de moaște și să le dea copiilor să le pupe. Pentru că așa dezvoltăm moralitatea în societate. Moldovenii vor fi primii oameni cu moravuri care vor ajunge pe planeta Marte.

Sursa imaginii aici.