Category: Comentariu

Recenzii și/sau comentarii despre cărți, filme, muzică sau alte opere de creație.

„High-rise” – un film în 10 propoziții

Nu am citit romanul ”High-Rise” (Zgârie-nori) de J. G. Ballard, dar cred regizorul Ben Wheatley a filmat o distopie psiho-socială excelentă, în care au fost arătate fără cenzură principalele vicii și pasiuni umane care îi împiedică pe oameni să coexiste chiar și într-o lume ”ideală”.

Curios este că drepturile de autor pentru film au fost cumpărate tocmai în 1975, iar pe ecrane a ieșit abia în 2015, scenariul pentru o perioadă de câteva decenii era considerat drept o peliculă care nu poate fi filmată. Continue reading…

”Sectanții” lui Ernu – despre carte în 10 propoziții [sau recenzie]

 

Sectanții, reprezentanții unei comunități religioase desprinsă dintr-o religie mare, grup (închis) alcătuit din adepții unei doctrine (definiția pe care o dă DEX-ul). 

În prima carte ”Sectanții” (pe care o puteți procura de aici de exemplu) din ”Mica trilogie a marginalilor”, sunt descrise realitățile pe care le trăia o comunitate religioasă din Bugeac la sfârșitul secolului al XIX – lea și problemele cu care s-au confruntat aceștia în timpul regimurilor politice din secolul XX. 

Autorul, Vasile Ernu, povestește istoria a 4 generații de sectanți, reușind să păstreze vocile celor mai marcante figuri ale grupului de studenți ai Bibliei, transmițând atmosfera din ”regiunea în care… ți se ierta aproape tot… cu singura condiție: să nu fii diferit de restul comunității.”

Trecuți prin războaie și limitați de sistemele politice, ei mereu s-au adaptat și au continuat să trăiască conform principiilor religioase. De la ”liniștea” din imperiul țarist, prin mâinile legionarilor care au întors societatea împotriva lor, au intervenit în zona dureroasă și le-au interzis să-și înmormânteze morții conform tradițiilor, prin socialismul de la care nu aveau nevoie de căldarea cu mere de la colhoz, până la perestroică. În URSS erau considerați ”străini ai societății comuniste, leneși și speculanți”, dar au făcut față sistemului, și-au dezvoltat diverse bresle pe care nu le acoperea statul, iar în paralel lucrau și la slujbe obligatorii, însă nimic nu i-a făcut să jure partidului pentru a obține careva beneficii.  Continue reading…